Nostalgie en zo: Het cassettebandje.

september 3, 2011

In het begin van elke maand ga ik op zoek naar een stukje nostalgie. Ik roep herinneringen op en laat mijn pen de vrije loop… Aan jou om een stukje mee te duiken in wat vroeger eens was…

Het cassettebandje.

Bijna vijftig jaar geleden werd door Philips in Hasselt het allereerste cassettebandje of muziekcassetje op de markt gebracht. Dit doosje, waarin een magneetband dienst deed als geluidsdrager, werd al snel immens populair. Deze hype viel natuurlijk niet in goede aarde bij platenmaatschappijen, want vanaf nu kon iedereen zelf muziek opnemen.

Cassettespelers werden geïntroduceerd om cassetjes af te spelen, vooruit- of terug te spoelen. Met een cassetterecorder kon je lege cassettebandjes vullen met je favoriete muziek door op te nemen van radio of grammofoonplaat. Een liedje opnemen van de radio vereiste wel de nodige nauwkeurigheid. Meestal werd het liedje niet volledig uitgespeeld en bestond de uitdaging erin nét voor de woorden van de presentator op ‘stop’ te klikken. Werkelijk tot je bandje het opgaf, kon je verschillende liedjes over elkaar opnemen. Achtergrondgeluiden, zoals mama in de keuken, werden als vanzelf één met je muziek, want ook deze werden opgenomen. Dat ging soms zover dat twintig jaar later sommige songs nog altijd leeg klinken zonder het geluid van de kletterende ketels.

Nu en dan gebeurde het dat de magneetband dubbel zat of was geplooid. Mits enig gepruts was dit euvel meestal snel verholpen. Storend gekraak in je muziek daarentegen betekende vaak het einde van je cassetje.

Je kon ook je eigen woorden, verhalen en teksten opnemen. Dit leidde soms tot snel te vergeten nonsens, maar soms ook tot kostbare anekdotes. Zo baseerde cabaretier Wouter Deprez zich voor zijn radioreeks over de eerste wereldoorlog (Radio 1, november 2010) onder andere op ingesproken verhalen van een opa, oud-strijder Jules Leroy, die een cassettespeler van zijn kleinzoon cadeau kreeg.

Hoe zagen ze er ook alweer uit, die allereerste cassettebandjes? Op www.tapedeck.org kan je modellen bekijken uit de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90! Helemaal vanzelf zal je in nostalgie vervallen…

Eén reactie to “Nostalgie en zo: Het cassettebandje.”

  1. lise pittevils Says:

    Pure nostalgie !! Ik krijg meteen zin om die oude dingen vol foute muziek (Mel and Kim (love it) ) nog es uit halen !


Plaats een reactie