Als een tumor in je lichaam woont. Relaxatiemassage, huidverzorging, maquillage voor kankerpatiënten.

oktober 21, 2011

Doe gerust je schoenen uit. Leg je jas weg, en ook je pruik. Ga lekker zitten, drink een tasje thee. En vertel me dan wat je me wil vertellen.

Ik sta bij een klein, witgekalkt huisje. De zon schijnt in alle overvloed op een krijtbord vlakbij de deur. Ik lees de woorden die erop geschreven zijn en weet meteen dat ik juist ben. Mijn vinger raakt de belknop.

Vandaag ben ik te gast bij Jacky Verellen. Jacky is maatschappelijk werkster van opleiding, maar heeft zich, door de jaren heen, gespecialiseerd in de schoonheidsverzorging van en massagetechnieken voor kankerpatiënten. Vanuit een sterke interesse naar het psychisch welzijn van mensen, wil ze met haar achtergrond en verworven kennis patiënten begeleiden en stimuleren om zichzelf te durven tonen aan de buitenwereld, ondanks die allesverwoestende ziekte. Maquillage, camouflagetechnieken, gelaatsverzorging en individueel kleur-en stijladvies, evenals persoonlijke opvolging en nazorg zijn middelen om een patiënt zich beter te laten voelen. Men ziet er beter uit, men wint aan zelfvertrouwen en krijgt een positiever zelfbeeld. En het is net daaruit dat Jacky zoveel voldoening haalt!

Jacky Verellen spreekt met veel passie over haar werk. Haar werk is dan ook zo veelzijdig en zit bovendien nog vol met mooie, ooit te realiseren dromen, dat ze me amper alles verteld krijgt in de tijd dat ik bij haar ben. Door een aaneenschakeling van toevalligheden en het najagen van haar prilste dromen kwam ze, na een opleiding schoonheidsspecialiste, terecht bij de Stichting tegen Kanker, waar ze supervisor werd voor schoonheidsverzorging. Via zelfstudie en bijscholingen kan ze zich ondertussen terecht een specialiste noemen in het begeleiden van kankerpatiënten.

Het allereerste kennismakingsgesprek noemt Jacky bijzonder belangrijk. Via dit intake-gesprek probeert zij zich een goed totaalbeeld te vormen van haar klant, van het ziekteproces, de behandelingen, maar ook van de gestelde verwachtingen. De klant krijgt hier alle tijd om te praten, haar hart te luchten, maar ook vragen te stellen over uiterlijke verzorging in het algemeen. Geen witte jas, geen klok die tikt, enkel goed gegronde informatie in een erg ontspannen, huiselijke sfeer.

Jacky beschikt over twee kleine kamers om haar praktijk uit te voeren. De eerste ruimte is erg luchtig ingericht, met lichtgroene en gele accenten. Het zonlicht valt binnen op een nette, lederen verzorgingsstoel en achteraan staan nog twee stoeltjes voor een gesprekje achteraf of voor een partner of vriendin. Het is in deze ruimte dat Jacky gelaatsverzorgingen geeft, evenals massages. Aan de muur prijkt een grote poster met daarop het logo van de verzorgingsproducten, waarmee Jacky werkt. Dit zijn Deense producten, die zij ontdekte op een beurs in Kortrijk en waarin zij rotsvast gelooft, omwille van de onderbouwde wetenschappelijke studies van waaruit ze werden ontwikkeld. Zo heeft zij al ondervonden dat ze in relatief korte tijd de negatieve effecten van chemotherapie op de huid kan opvangen, zoals bijvoorbeeld dehydratie, de ontwikkeling van acne, en dergelijke. Tijdens de verzorging wordt er niet gepraat. Dit creëert de intieme en ontspannen sfeer, waar Jacky naar streeft. Zo’n rustgevende behandeling maakt vaak heel wat emoties los, waardoor klanten achteraf dikwijls behoefte hebben aan een luisterend oor. Ook daar neemt Jacky graag haar tijd voor.

De tweede ruimte is erg klein, maar boordevol ideetjes en mogelijkheden om een patiënt te adviseren met kleur en stijl. Bij de grote, houten spiegel staat een kleurenpalet maquillagetinten, kleurrijke sjaaltjes hangen aan de kapstok, pruiken en kettingen,… Deze kamer gebruikt Jacky voor het stijl-en kleuradvies, wat ze heel graag geeft aan klanten en waar klanten op hun beurt vaak erg dankbaar voor zijn.

Is het een luxeprobleem? Is het maquilleren en opsmukken van kankerpatiënten een overbodige luxe? Meningen zijn verdeeld en dit geeft vaak stof tot discussie. Tot nu toe is er vanuit het ziekenfonds geen terugbetaling voorzien en dat vindt Jacky erg jammer. Zij ziet een dergelijke verzorging als een complementaire aanvulling in de behandeling, een boost voor het zelfvertrouwen en bijgevolg ook voor het psychisch welzijn.

Erg begeesterd en gepassioneerd door haar werk met en voor kankerpatiënten, stopt Jacky niet met plannen maken. Dolgraag wil ze aan de wereld vertellen waar ze mee bezig is en vooral waarom. In de nabije toekomst zal zij workshops geven, zowel exclusief voor kankerpatiënten als voor alle geïnteresseerden, over het belang van huidverzorging en de daarbijbehorende hygiëne, die van levensbelang is voor patiënten in chemotherapie. Maar ze denkt ook verder dan morgen. Ze hoopt op termijn partners te vinden om mee samen te werken, zoals dokters, oncologen, dermatologen, psychologen,…  En ook kijkt ze uit naar iemand om haar werk financieel te ondersteunen en bovenal, naambekendheid te geven. “Iedereen zegt dat ik knap werk lever,” zo vertelt ze, “wel, waarom zet er dan niemand zijn schouders onder dit project?”

Wil je meer weten over Jacky Verellen en haar werk, neem dan eens een kijkje op haar website www.massage-a-la-carte.be. Ook daar kan je terecht voor alle informatie betreft lezingen en workshops.

Ze straalde en zei erg vastberaden: “Nu ga ik een tasje koffie drinken!” Ik deed langzaam de deur dicht en glimlachte tegen mezelf. Het is voor die momenten dat ik werk. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: