Natuurbakkerij Herteleer. Puur biologisch.

december 21, 2011

Het was met veel wilskracht en een doordachte missie, dat Peter Schoofs in 1999 zijn werk als industrieel ingenieur inruilde voor het werken en leven als bakker in een eigen bakkerij. Samen met zijn vrouw, joeg hij zijn dromen achterna en werd eigenaar van bakkerij Herteleer in Genk. Vanaf de eerste dag stelde Peter zijn weloverwogen doel duidelijk: verse, zuivere en smakelijke producten. Enkel biologische ingrediënten in zijn bakkerij, alles puur, alles honderd procent zuiver.

Geen evidentie, zo bleek. Peter moest alle recepten, werkwijzen en smaken zelf uitzoeken. Het eindeloze proberen en mislukken werkte erg demotiverend. Tijdens de eerst drie jaren, koste zijn ideologie hem bloed, zweet en tranen.

Maar alle inspanningen hebben geloond. Vandaag staat Peter met terechte trots in zijn eigen bakkerij. Een nette ruimte die hij zelf ontwierp, met het oog op efficiëntie en optimalisering van het bakproces. Hier vind je enkel puur biologische ingrediënten terug. Geen broodverbeteraars, geen smaakstoffen, geen suiker. Zuivere tarwe en rogge, die hij zelf maalt in een molen. Bio-eieren, 100% plantaardige boter, crème au beurre volledig suikervrij, zuiver amandelmeel zonder toevoeging van bloem of suiker,…

Er staan twee ovens, twee artisanale kneedmachines en de maalmolen iets verderop. Het kneden gebeurt niet door middel van een spiraal, zoals bij de meer recentere kneedmachines. De artisanale machines kneden langzamer, geleidelijker. De bloem zal hierdoor minder opwarmen tijdens het kneden, smaakverbeteraars zijn overbodig. Ook bevat het brood veel minder lucht, het zal dus vaster zijn en bijgevolg smaakvoller.

Peter bakt elke dag vers brood. Hij is dan ook sterk gekant tegen het gebruik van remrijskasten, een manier om het rijsproces van het brood af te remmen. Deze moderne technologie maakt het voor een bakker mogelijk het deeg enkele dagen voordien te maken. Dit komt de (nacht)rust van een bakker uiteraard ten goede. Hoe het ondertussen met het “verse” brood gesteld is, is een andere vraag…

Het rijzen en bakken is een heel natuurlijk proces, wat Peter ook ten volle wil respecteren. Met zijn zelfgemalen granen maakt hij met veel liefde voor zijn vak de lekkerste broden. Ook andere (biologische) graansoorten, zoals speltgraan, kamutgraan, teffgraan, leveren de meest populaire broden van Genk en omstreken! Het zeldzamere zuurdesembrood en volledig glutenvrij brood is ook verkrijgbaar bij deze bakkerij. Goed gekend is tenslotte ook het potbrood. Dit is brood op basis van rogge en zelfvliesrijst, gebakken in keramische, kleistenen potten. “Heerlijk met een stukje verse paté en een goed glas wijn,” zo vertelt Peter mij. Ik neem het maar al te graag aan.

Geen chemische additieven, alles puur en zuiver. Zelfs geen suiker. Een bakkerij zonder suiker, daar stel ik me vragen bij. Peter toont mij de biologische rijststroop, een honingachtige stroop, maar veel minder zoet van smaak. Deze stroop gebruikt hij in het koekjesdeeg ter vervanging van de klassieke suiker. In pudding en klassieke taarten verwerkt hij Tagatesse als zoetstof. Terwijl de rijststroop een heel delicaat bakproces kent, heeft Tagatesse een erg nauwe grens wat betreft zoetheid. Beide producten vragen dus enige ervaring om ze te gebruiken in gebak. In de linzentaarten wordt ongeraffineerde rietsuiker gebruikt. De klassieke, fijne suiker is er enkel op vraag of als de toevoeging echt nodig is.

Benieuwd naar de smaak van deze suikervervangers, mag ik proeven van een verse appeltaart. Het deeg is harder, knapperiger dan de klassieke taarten, maar daarom niet minder lekker! Ook proef ik een brioche zonder suiker. Deze is beduidend minder zoet, minder luchtig, minder “plakkerig”, dus lekkerder en minder zwaar voor de maag.

Een eerlijke voeding met een unieke voedingswaarde, een erg gedreven Peter Schoofs, een gemotiveerd team en een charmante authenticiteit, ik sta er zowaar van te kijken. Nog één vraagje heb ik voor Peter. Wat met de aankomende feestdagen en de onverklaarbare, plots opkomende drang van zowat iedereen naar zoetigheid en boter? Een kleine frigo gaat open en hij toont mij enkele eenvoudige gateaux. “Creme au beurre zonder suiker, enkel bio-eieren, boter en vanille. Wil je eens proeven?” Uit een grote pot neem ik een voorzichtig beetje. De geur alleen al doet me watertanden. Een zachte, overheerlijke smaak valt neer op mijn tong.Welja, ik kan op zo’n moment alleen maar besluiten dat ik die supermarkt-kerst-ijstaart beter niet had gekocht.

Natuurbakkerij Herteleer is gelegen in de André Dumontlaan 10 in Genk. Elke dag geopend van 8.00 tot 18.00 uur, gesloten op zondag en maandag. Naast het uitgebreid aanbod aan biologische broden en gebak is er een enorm assortiment aan biologische voeding (groenten, kaas, vlees, thee, pasta’s, confituur,…).

Om foto’s te bekijken van de winkel en de bakkerij, neem een kijkje in mijn online fotoalbum. Klik hier.

Advertenties

Eén reactie to “Natuurbakkerij Herteleer. Puur biologisch.”


  1. …echt heel lekker …!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: