Wandelen aan de Pollismolen, Bree.

juni 3, 2013

DSC_0842Heel idyllisch gelegen en in een oase van rust, vind je restaurant en brasserie de “Pollismolen”.

Midden 2009 werd het oude, donkere cafeetje op het domein Pollismolen duchtig opgeknapt. Ondertussen is het een prachtige plek geworden voor feestjes, een gastronomisch etentje of simpelweg een pannekoek met chocomelk. De sfeer is gezellig, de inrichting mooi en het plaatje klopt. Dit is Limburg op z’n best.

DSC_0832En Limburg is niet alleen lekker eten, het is ook genieten van de natuur en het ontdekken van de vele wandelgebieden. Het domein Pollismolen behoort tot het wandelgebied ‘Kempen-Broek’ (startpunt Itterdal). Je kan starten aan de “Pollismolen” voor een bewegwijzerde wandeling tussen 2 en 9 km.

Het Itterdal is eigenlijk een smalle vallei, gevormd door de Itterbeek. Je wandelt er op de grens van het ‘Kempen-Broek’ (eerder moerassig, vochtig gebied) en de Hoge Kempen (droog). Het resultaat is een erg gevarieerd wandelgebied met wat hoogteverschillen, loofbossen van eiken en berken, beekjes, weilanden,…

DSC_0833

De kortere wandelingen (2,1 km en 2,7km), die aan de Pollismolen starten, zijn volledig onverhard. Ze doorkruisen loofbossen, naaldbossen, lopen langs maïsvelden en weilanden. De langere wandelingen zijn gedeeltelijk verhard en komen dichter bij “de bewoonde wereld”.

Spijtig aandachtspunt in het begin van de zomer in dit wandelgebied is de aanwezigheid van de processierups. Deze behaarde rupsen zijn larven van een nachtvlinder en nestelen zich maar al te graag in de eikenbomen. De haartjes zorgen voor irritatie, vooral ter hoogte van de huid. De meest voorkomende symptomen zijn uitslag en vaak erg hevige jeuk. Kledij met lange mouwen zal de kans op contact verminderen, uiteraard. Een preventief product, zoals de anti-muggenspray bijvoorbeeld, bestaat er niet voor de processierups. Meestal gaat de jeuk echter na enkele dagen vanzelf over. Bij irritatie van de ogen daarentegen raadpleeg je best een dokter om de haartjes te verwijderen.

Samengevat:

Wandelgebied: Kempen – Broek (Itterdal)

Vertrekplaats met parking: Pollismolen, Molenstraat 56, Bree (Limburg)

Afstanden: 2,1km, 2,7km, 5,2km, 9,2km

Leuk!: bijzonder mooie brasserie “Pollismolen” aan het vertrek/eindpunt  www.pollismolen.be

Niet leuk!: processierupsen in de eikenbomen bij het begin van de zomer

Beoordeling : 9/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: